Een van de grootste modelspoorbanen van België: Modulebaan van de Leuvense Spooreen Vrienden

Een van de grootste modelspoorbanen van België: Modulebaan van de Leuvense Spooreen Vrienden (Video 453)

In 2010 ontstond bij de Leuvense Spooreen Vrienden het idee een modulebaan in schaal 1/32 te ontwikkelen. De modelbouwers construeerden een Spoor 1 Baan in een Duits landschap, genaamd “Van Lingen naar Gefrees”. Het is een indrukwekkende baan waar op realistische wijze met dampende stoomlocomotieven en ronkende dieselmotoren wordt rondgereden.

De modulebaan bestaat uit twee delen van 6.30 meter. Het eerste deel is geïnspireerd een industriële omgeving met een werkplaats voor locomotieven in het stadje Lingen. Dit gedeelte van de modelspoorbaan bestaat uit een depot met een koleninstallatie, een inspectieput, een zandtoren, een seinhuis en een werkplaats voor twee locomotieven. Op de achtergrond zien we enkele gebouwen van de plaatselijke industrie.

Het tweede deel is gebaseerd op denkbeeldig spoorwegtafereel in de omgeving van Gefrees, eveneens een kleine stad in Duitsland. Het landelijke gedeelte van de modelspoorweg wordt gedomineerd door een prachtige vakwerkbrug en een tweede niveau waarop een Duitse V 36 diesellocomotief pendelt. Terwijl we op de voorgrond de dubbelsporige hoofdbaan zien, loopt op de achtergrond een aftakkend spoor. Deze spoorlijn is voorzien van bovenleiding en rijdt een “Krokodil locomotief” heen en weer met een pendelmodule van ESU.

YouTube

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 10 juli 2021